Central Station - Central Do Brazil - Központi Pályaudvar (1998)
Középen Walter Salles - a film rendezője és írójaBrazília, amiről semmit sem tudunk, csak azt, hogy a fővárosa nem Rio, hanem Brazil, és ezt is csak a "Még mindig tudom, mit tettél .. "-ből. 
A helyzet hervasztó, nyomor minden szinten, az emberi élet értéke szinte csak pénzben fejezhető ki, és úgy is nagyon olcsó, kábé annyi, amennyit a szerveinek az eladásáért lehet kapni. 
A főszerepben nem bombázó csajok, hanem egy eléggé idős néni, és egy kisfiú. 
Akik az idei Oscar díjainak alakulását már a jelöléstől figyelemmel kísérték, tudják, hogy a legjobb külföldi film kategóriájában az abszolút befutó a Central Station volt. Az élet szép szinte az utolsó percben döntötte a maga oldalára a mérleget, mégpedig azzal, hogy valóságos kasszasiker-bombaként vonult be az amerikai piacra. A győztes természetesen Az Élet Szép, de ettől a Central Station érdemei semmit sem fakultak. 
Valóságos horror-show a film, becézhetjük nyugodtan 3. világnak, amiben játszódik. A nyugdíjazott tanítónéni egy összeeszkábált standon árulja írás-olvasás tudását, szerencsétlen emberek tömkelege veszi ezt igénybe, hogy levelet írjon valakinek, akire szüksége van, aki hiányzik neki, távoli családtagok, véletlenül fogant gyerekek apai, ilyenek a címzettek, sokszor utcanév ismerete nélkül. 
De ha a címzésbeli hiányosságok nem lennének elegendően súlyosak, a tanító néni rátesz erre a lapáttal, mert barátnőjével az a fő szórakozásuk, hogy otthon végigolvassák a leveleket, és vagy kukába, vagy fiókba kerülnek. Ezzel a feladás költségeit máris megtakarították. 
A tanító néni fő problémája az, hogy cinikus. Egy olyan levél felolvasása közben, ahol egy anyuka keresi a férfit, akitől a 8 éves gyermeke származik, csak legyint, hogy nyilván alkoholista a csávó, ha visszajönne a nő csak rosszabbul járna. Barátnőjének jobb a lelke ebből a szempontból, de lehet, hogy csak jobban bukik a nyálas, szívszakasztó történetekre. Mindenesetre kéri, hogy ne tépjék szét ezt a bizonyos levelet. 
Aztán, egy nappal később, az illető anyuka újra jelentkezik a központi pályaudvaron, hogy a tegnapi levelét kicsit vidámabb hangvételűre változtassa, vele van a kisfia is. A kisfiú külön megígérteti ex-tanítónéninkkel, hogy most már nem veri át őket, és tényleg postázza a levelet. Majd távoznak, és az anyukát elüti egy busz, tényleg, mint egy tehenet, vagy egyéb állatot. 
Az atmoszféra több, mint drámai. A kissrác sorsának annyi. Egyedül van egy súlyos világban, ahol előbb utóbb lopni kényszerülnek a nincstelenek, és látunk egy olyan jelenetet rögtön, ennek az alternatívának az ábrázolására, amiben egy fiatal srác ellop valami
citromsárga walkmant, vagy mit, kábé egy USA dollár értékben, és utánaszaladnak, és lelövik. 

A kisfiú (sokkal aranyosabb, mint a Roberto Benigni féle) éjszakákat tölt az utcán alva, éhezik, és már meg is környékezik az alvilág képviselői, és borzongunk a nyomortól, és attól, hogy milyen lehet egy olyan társadalom, ahol nem létezik gyermekvédelem. 
Ex-tanítónőnk aztán hazaviszi, de követező nap elviszi egy helyre, ahonnan, a reklám-szöveg szerint, külföldi családokhoz szállítják a gyermekeket. Kap is cserébe ezer Brazil dollárt. Vesz belőle egy tévét, de a barátnője kiakad, hogy ilyet nem lehet csinálni, megkérdi tőle, hogy nem olvas újságot? Mert az újságokban leírják, hogy eladják a gyerekek szerveit. A kisfiú kiszabadítása során jobban lehet izgulni, mint amikor Bruce Willis visszamegy az órájáért a lakásba, a Ponyvaregényben. 
Ilyen mélyről indul a film, lehet nagyokat izgulni, mert tényleg félelmetes a helyzet, ezen felül pedig nagyon aranyos, és nagyon megható film. 
Az ex tanítónő cinizmusa pedig, mint majd láthatjátok, nagyon is valóságos alapokon nyugszik, nyomor, és kilátástalanság a neve ennek az alapnak. Egy ilyen megalapozott bizalmatlanságon, cinizmuson, kiégettségen túljutni pedig nagyobb túra, mint Makóról leugrani Jeruzsálembe. Mindenesetre olyan teljesítmény, ami, örülhetünk, hogy vászonra került. 
Akik bírták az Élet Szép-et, most befizethetnek egy második körre, ami mellesleg sokkal valódibb, mi a Central Station-nek adtuk volna azt a szobrot. 
-bob-

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17