Még egy nap a paradicsomban
Another Day in Paradise  (1998)

A költői című film megnézése előtt mindenképp érdemes felfigyelni arra a pici tényre, hogy a műfaja nem vígjáték, nem kaland, nem sci-fi, hanem dráma. 

Kőkemény dráma, amiből senki nem tanul semmit. Főszerepben James Woods és Melanie Griffith. Ehhez képest, amikor elkezdődik a film, vagy tíz percet nézheted anélkül, hogy feltűnnének, de ez csak a kisebbik probléma. 
Alulvilágított helyszín, szemlátomást low-budget film, egy 15 éves fiút látunk, egy ugyanilyen korú lánnyal. Vincent Kartheiser, Bobbie valójában már 19 éves, de a filmet 97-ben kezdték forgatni, és amúgy is fiatalabbnak látszik, mint valójában. Vincent-et az Indián a szekrényben-ből, és a Rakoncátlan Szív-ből ismerjük. Bobbie rágyújt egy cigire az ágyban, majd végignézzük, ahogy felöltözik, majd végig-rohan az utcán, betör egy isibe, végigrohan a folyosón, majd betör az egyik helységbe, ahol a játék és egyéb automaták vannak, és összeszedi az aprókat, majd bejön egy 150 kilós őr, és dulakodnak, és végül a fiú megöli, és hazamegy, és összeesik. Hogy tetszik? Ezután jön James Woods, és picivel később Melanie. Mind a négyen drogosok, sőt dzsankik. A filmben vagy egy tucat belövést lehet végigbámulni, így legalább kijön a másfél óra. 

A dzsanki pár befogadja, vagy méginkább összeszedi a fiatalokat, és velük együtt fognak dolgozni a jövőben, rablás, kábítószer, meg ami jön. Hogy őszinték legyünk, nem voltunk meglepve, hogy minden vállalkozásuk dugába dőlt, mert James Woods-t már láttuk hasonló alkoholista, dzsanki loosert alakítani. A film egyetlen díjat kapott, és vajon melyik az a díj? A Győri Mediawave Fesztiválon az előzsűri díját kapta meg. Csak azt nem tudjuk, ki az a Szergej Dvortsevoy, aki a díjat effektíve megkapta a filmért. (Az internet Movie Database tanúsága szerint). 
Lepattantság, horror, és fiatalkorúak szörnyűséges "kalandjai", kábé ez a pálya. 
 
 
MOKÉP


 
 
 
 
 
 

Larry Clark nem kezdő a műfajban noha első rendezői filmjét nyomta le a Még Egy Nap a Paradicsomban személyében, korábbi tettei közé tartozott a Kids c. film megírása. Ennek ellenére nem fiatal rendező, 1943-ban született. A Kids-t a Titanic fesztiválon lehetett látni, szintén szörnyű mód lepattant keretek közt sínylődő fiatalok kerültek terítékre.  

A Kids csúcspontja az a jelenet, amikor egy olyan fiú szeretkezett egy lánnyal, akiről aznap derült ki, hogy HIV fertőzött, és az egyik srác hiába rohan, hogy megelőzze a bajt, már meg is történt az aktus. És látjuk a szegény, (anyagilag is) tini lányt, aki még nem is tudja, mi történhetett vele. Ennek ellenére, a Kids bizonyos szempontból egy oktató film, megismerteti a nézőkkel, milyen dolog, védtelen tininek lenni, és hogy milyen a nyomor. 

A Még Egy Nap a Paradicsomban még ezt a megrázó hatást, vagy komolyságot sem tudja felmutatni, úgy béna és olcsó, és röhejes, ahogy van. A film producere is Larry Clark, valami miatt elég fontos lehetett neki ez a film, de ez számunkra már nem derül ki, és szegény cserébe biztos bukott egy jókorát, mert a film összbevétele az USA-ban alig lépte túl az 1 milliót, amiből Melanie épp hogy csak kiférne. Sajnáljuk,  de azt még jobban, hogy ilyen alacsony színvonalú lett a vállalkozás végeredménye.

-bonnie-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17